Bureau Wijland organiseert in samenwerking met Joop Veuger: Musica Radix.

Over de roots van de muziek, en over liefde.

Op 25 november om 20.15 en 27 november om 14.00 uur en om 16.00 uur Zuiderkapel, Stevenskerk Nijmegen. Entree: €10,- Reserveren: info@bureauwijland.nl

Artistiek leider Joop Veuger heeft zich verdiept in verschillende culturele en levensbeschouwelijke achtergronden van de hedendaagse Nederlander. Musica Radix is een voorstelling waarin de gemeenschappelijke culturele bronnen centraal staan. Deze muzikale vertelling is een combinatie van poëzie, theater en zang.

Musica Radix, een uitnodiging tot luisteren.

Grote groepen mensen hebben zich altijd al verplaatst. Om te vluchten, te overleven, ruimte te krijgen, rijker te worden, te kunnen heersen. Problemen heeft dat altijd gegeven, integratie ging nooit vanzelf maar integratie heeft ook veel moois voortgebracht. Onze kunst, onze muziek is daarvan een overduidelijk maar soms vergeten voorbeeld.

Musica Radix, een uitnodiging tot overpeinzing

Liefde is een drijfveer van mensen in alle tijden en alle culturen. Maar door de traditie bepaalde ideeën, regels en gewoontes zorgen voor grote verschillen. Deze verschillen spelen een rol in het zoeken naar verbindingen in onze tijd zodat we in vrede naast elkaar kunnen bestaan.

Musica Radix, een muzikale vertelling

In de voorstelling Musica Radix nodigt Joop Veuger u uit om een reis te maken langs liederen uit het Midden Oosten, Joodse en Gregoriaanse muziek. De voorstelling is een combinatie van poëzie, theater en zang. Na afloop van de voorstelling is er ruimte voor een nagesprek met de uitvoerenden.

Het programma bestaat uit authentieke uitvoeringen van muziek uit verschillende culturen die in de samenhang verwijst naar de gemeenschappelijke muzikale bron. Zoals het Gregoriaans, Joodse Synagogale gezangen, liefdes liederen uit het Midden Oosten en ook liederen uit de Europese muziekgeschiedenis. Daarnaast zullen er muzikale improvisaties door het ensemble Sokoera en nieuwe koorcomposities van Gertjan Eldering uitgevoerd worden, teksten voorgedragen worden van o.a. Qader Shafiq en theatrale improvisaties over rolpatronen tussen man en vrouw plaatsvinden.

Met een bijdrage van: de groep Gregoriana, de zangers Anass Habib en Yassir Gairi, de zangeressen Stefanie Janssen, Rime Dreze en Thanaa Hasoni, het ensemble Sokoera, de acteurs Henk Berends en Jeanne van Lieshout, de dichteressen Gaiane Abrahamian en Amal Karam. Ook het projectkoor Radix van Nijmeegse amateur zangers.

Geplaatst in Actueel.