Kleurrijke Energieambassadeurs Arnhem


Nieuwe cursus in de wijk Malburgen, Arnhem!
In het december 2023 starten wij met een nieuwe cursus in Arnhem, speciaal voor vrouwen met een migratieachtergrond uit de wijk Malburgen.
Om aan te melden, mail naar: r.touba@bureauwijland.nl


Arnhem is hard op weg om van fossiele brandstoffen (aardgas en aardolie) naar groene energie over te stappen. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt niet alleen bij de gemeente, maar ook bij bewoners. We doen het samen. Arnhemmers met diverse achtergronden kunnen hierin een rol spelen. Bureau Wijland, Netwerk Kleurrijk Groen Arnhem, Klimaatverbond Nederland, Energiebank regio Arnhem en de Gemeente Arnhem slaan de handen ineen voor meer energiebesparing en minder CO2-uitstoot. Het idee van ‘Kleurrijke Energieambassadeurs’ is hieruit ontstaan. Inmiddels zijn er twee cursussen uitgevoerd in Arnhem en twee in Nijmegen! Daarnaast is er een methodiekbeschrijving ontwikkeld, om het concept ook in andere plaatsen te kunnen uitrollen.

Wij roepen je op om energieambassadeur te worden!

Wat doet een Kleurrijke Energieambassadeur?

Een Kleurrijke Energieambassadeur is een sleutelfiguur in de wijk die andere mensen (met verschillende achtergronden) informeert en stimuleert duurzaam om te gaan met energie.

Als Kleurrijke Energieambassadeur volgt u een cursus, waarin u inzicht krijgt in de verschillende aspecten van de energietransitie en energieverbruik. Ook leert u hoe u anderen met uw boodschap kunt bereiken. De modules worden gegeven door verschillende deskundige gastdocenten.
Met de kennis uit de cursus bedenkt u een plan voor uw eigen activiteit. Hierbij wordt u geholpen door Bureau Wijland, de docenten, en de andere deelnemers. De focus op het bereiken van mensen met diverse (culturele) achtergronden, of andere groepen die nog niet met energie bezig zijn.

Zo’n activiteit kan vele vormen aannemen. U kunt bijvoorbeeld een bijeenkomst of excursie organiseren om mensen in uw stad te informeren over belang van energie besparen. Of u geeft (on)gevraagde adviezen aan gemeenten, woningcorporaties, bewoners van Nijmegen, bewonersorganisaties en andere organisaties. Het is dus aan u om te beslissen hoe u uw ambassadeurschap vorm wil geven.

Zo helpt u anderen om geld en energie te besparen, en draagt u bij aan een beter klimaat!

Wie zoeken we?

 • u hebt affiniteit met duurzaamheid en natuur
 • u hebt interesse in energiebesparing en duurzame energie
 • u helpt graag mensen in uw buurt/stad om geld op de energierekening te besparen en draagt zo ook bij aan een beter klimaat
 • u wil overheden en woningcorporaties ondersteunen om bewoners beter te betrekken bij energievraagstukken in de buurt en in de stad, met een focus op inclusief denken en handelen
 • u wil Arnhemmers aan het denken zetten over hun energieverbruik
 • u bent bereid u voor langere tijd in te zetten als Energieambassadeur, na afloop van de cursus

Een opleiding of werkervaring is niet nodig, wel een basisvaardigheid Nederlands. Het spreken van andere talen is een pré.

Aan de cursus zitten geen kosten verbonden.

Wij bieden u:

 • Een interessant trainingsprogramma (5 bijeenkomsten van 3 uur)
 • Een divers team van Energieambassadeurs
 • Deskundige begeleiding
 • Ruimte voor persoonlijke ontwikkeling
 • Een prettige werkplek en een gezellige sfeer 
 • Onkosten- en reiskostenvergoeding

Heeft u interesse in de cursus of wilt u meer informatie, dan kunt u contact opnemen met Jitske Broers via: energie@bureauwijland.nl


Programma

Module 1: Introductie en mentale gezondheid. Wat is een Kleurrijke Energieambassadeur? Wat kan je doen? We maken kennis met elkaar, met de betrokken organisaties en gemeente Arnhem. Samen maken we een begin aan het formuleren van ieders eigen activiteit.

Module 2: Inspiratiebronnen voor duurzaam leven. Waarom doen mensen wat ze doen? Wat motiveert ze om zorg te dragen voor natuur en milieu? We kijken naar alle redenen die mensen hebben om duurzaam te leven: religieus, financieel, voor hun kinderen…

Module 3: Duurzame energie. Deze module gaat over duurzame energiebronnen en de energietransitie. Welke vormen van energie zijn er, en welke zijn duurzaam? Je leert waarom we in een energietransitie zitten en wat jouw eigen aandeel daarin is.

Module 4: Energie besparen. In deze module leer je hoe je zelf energie kan besparen in je eigen huis en tuin. Je krijgt praktische tips en leert over het begrip ‘energiearmoede’.

Module 5: Communiceren, inspireren, activeren. In de laatste module leer je hoe je jouw boodschap goed kan overbrengen op anderen. Hoe activeer en enthousiasmeer je mensen? Hoe ga je met mensen in gesprek over energie? Deelnemers leren strategieën en oefenen communicatievaardigheden.

(Optioneel) Module 6. Op verzoek van deelnemers kunnen we een zesde bijeenkomst organiseren met extra informatie over een onderwerp naar keuze, of om verder te werken aan ieders activiteitenplannen.

Excursie & certificaatuitreiking: De deelnemers gaan samen op een informatieve energiegerelateerde excursie. Enkele weken na afloop van de cursus zal deze worden afgesloten met een feestelijke uitreiking van de certificaten.