Methodiek Kleurrijke Energieambassadeurs

Nederland staat voor de uitdaging om anders om te gaan met energieconsumptie. De verantwoordelijkheid voor deze uitdaging ligt niet alleen bij overheden, maar ook bij alle burgers.

Om burgers te informeren, activeren en betrekken bij de energietransitie heeft Bureau Wijland de cursus Kleurrijke Energieambassadeurs ontwikkeld, in samenwerking met gemeente Nijmegen, gemeente Arnhem, Provincie Gelderland, Klimaatverbond Nederland en Huis van Compassie. Sinds 2021 zijn er drie pilotcursussen uitgevoerd in Nijmegen en Arnhem. Er zijn zo’n 20 ambassadeurs opgeleid, die op dit moment in de praktijk bezig zijn om diverse doelgroepen te bereiken. Hun focus ligt op burgers met diverse (culturele) achtergronden, die nog niet bezig zijn met het energievraagstuk.

Energieambassadeurs organiseren bijvoorbeeld activiteiten zoals voorlichtingen, workshops, excursies, geven gevraagde of ongevraagde adviezen aan organisaties en overheden over energie en inclusie, en leggen verbindingen tussen mensen en organisaties in het energieveld. Zo vergroten zij de kennis over energie en energieconsumptie, motiveren zij tot duurzaam omgaan met energie, verkleinen zij de kloof tussen burgers en organisaties/overheden, bevorderen zij inclusieve inspraak in de energietransitie, en ondersteunen zij organisaties en overheden bij het bereiken van diverse doelgroepen in de samenleving.

Ten behoeve van de uitrol van dit concept in andere regio’s stelt Bureau Wijland de methodiek van de cursus Kleurrijke Energieambassadeurs beschikbaar. In dit document leest u meer over de inhoud, doelstellingen en resultaten van de cursus. Ook vormt het een handleiding waarmee u stapsgewijs door het proces wordt geleid van het opzetten en uitvoeren van een cursus Kleurrijke Energieambassadeurs.

Mocht u na het lezen de wens hebben om in uw regio of gemeente een cursus Kleurrijke Energieambassadeurs uit te rollen, dan biedt Bureau Wijland hierbij ondersteuning in drie vormen:

  1. Advies op maat. Wij denken met u mee en adviseren over de uitrol van een cursus in uw regio, aansluitend op uw wensen en de lokale werkelijkheid.
  2. Advies op maat en ondersteuning bij plan van aanpak. Wij denken mee en ondersteunen bij het totstandkomingsproces van de cursus, aansluitend bij uw wensen en de lokale werkelijkheid. De cursus wordt uitgevoerd door lokale organisaties.
  3. Planning en uitvoering door Bureau Wijland. Wij nemen u het werk uit handen: wij plannen en voeren uit.

Neem hiervoor a.u.b. contact met ons op.


Let op: op deze methodiek heerst auteursrecht. Gebruik, verspreiding en aanpassing van de methodiek of (delen van) de cursus dient in overleg te gebeuren met Bureau Wijland. Gebruik voor commerciƫle doeleinden is niet toegestaan.

Bij vragen kunt u contact opnemen met Jitske Broers via energie@bureauwijland.nl

Geplaatst in Actueel, Kleurrijk Groen en getagd met , , , , , , .