Festival Di-Vers

Op zaterdag 14 september vond op het Land van Ooij de eerste editie van het festival Di-Vers plaats. Dit festival is het initiatief van Bureau Wijland in samenwerking met Verenging Land van Ooij en het Netwerk Kleurrijk Groen met als voornaamste doel: het creëren van een brug tussen de stad en de natuur. Daarbij lag de focus op het betrekken van  zoveel mogelijk mensen met diverse achtergronden bij natuur en duurzaamheid.

Het festival werd geopend door gedeputeerde van de provincie Gelderland Jan van der Meer. Hij benadrukte hierbij het belang van dergelijke initiatieven voor een gemeenschappelijk gedragen inzet voor natuur en duurzaamheid. Naast presentaties van leden van het Netwerk Kleurrijk Groen en rondleidingen door het Land van Ooij, werden er verspreid over het Land van Ooij verschillende activiteiten georganiseerd. De bezoekers konden bij de kraampjes kennismaken met verschillende duurzame initiatieven in Nijmegen, zoals Fijne Stoffen van Kledingbank Nijmegen, Go Green en Books4life. Daarnaast konden daar biologische producten uit het Land van Ooij worden geproefd.

Kunstenaar Montse Hernandez i Sala heeft gedurende de middag met diverse kinderen aan een kunstwerk gewerkt. Verder konden kinderen een slootjesonderzoek, dat door Bea Peeters van IVN geïnitieerd was, doen om te zien wat er allemaal te vinden is in de nabije sloten. Amnesty International organiseerde rondes met dialogen waarin gesproken werd over schendingen van mensenrechten en vervuiling in de kledingindustrie. Gedurende het festival werden muzikale en theatrale optredens van diverse artiesten zoals dichter Amal Karam, zangers Murset Yavuz, Yassir Wardi, Bert Keijzer, Mohadin Molly en poppenspeelster Ettje Ferwerda ten horen gebracht. 

De bezoekers van het festival werden getrakteerd op hapjes vanuit verschillende delen van de wereld van onder andere Souk D’Orient, Musli en Daad Kajo. Over de hele dag verspreid zijn 500 mensen op het festival geweest, waar het goede weer zeker aan heeft bijgedragen.

Amadou Sow is als lid van het Netwerk Kleurrijk Groen, betrokken bij het organiseren van Di-Vers. “Het is belangrijk dat we werken aan duurzaamheid”, vertelt hij. “Vaak gebeurt dat door oudere witte mannen maar we willen duidelijk maken dat werken aan duurzaamheid iedereen betreft: jong en oud, zwart en blank, alle lagen.” Bezoeker Stijn Altena kijkt terug op een bijzondere ervaring: “Deze setting is ideaal om over duurzaamheid na te denken met mensen met verschillende culturele achtergronden. Dit moet vaker gebeuren.”

Di-Vers werd mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Gemeente Nijmegen, Amnesty International, het Prins Bernhard Cultuurfonds en Bureau Wijland.

Zie hieronder een foto-impressie van de dag (foto’s door Figo Rutten):

Foto’s door Montse Hernandez i Sala