Shelter City

Bureau Wijland is als lokale coördinator verantwoordelijk voor de uitvoering van Shelter City Nijmegen. Als Shelter City biedt Nijmegen internationale mensenrechtenverdedigers tijdelijke opvang, training en veiligheid.

Mensenrechtenverdedigers laten zich niet de mond snoeren en dat resulteert vaak in een moeizame en risicovolle strijd. In veel landen worden ze monddood gemaakt, bedreigd, gearresteerd, soms verdwijnen zij of worden ze gemarteld. Wanneer mensenrechtenverdedigers vanwege hun werk worden bedreigd, komen ze in aanmerking voor een tijdelijk verblijf in één van de twaalf Nederlandse Shelter Cities.

Shelter City Nijmegen: Team en Partners

Bureau Wijland stelt, in samenwerking met diverse lokale partners zoals de Radboud Universiteit, gemeente Nijmegen, SSH&, Driestroom, Radboud In’to Languages en Amnesty Nijmegen een programma samen om de mensenrechtenverdediger tot rust te laten komen, te ondersteunen met kennis en een netwerk en ons meer te leren over het belangrijke werk dat zij doen. In Nijmegen kunnen ze in vrijheid spreken en herinneren ze ons eraan dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. Door de trainingen en opgedane contacten kunnen mensenrechtenverdedigers zich beter wapenen en keren ze sterker terug naar het thuisland.

Shelter City is een landelijk initiatief van Justice & Peace en wordt gesteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Nijmegen is een van de twaalf steden in Nederland die zich een Shelter City mag noemen. Voor meer informatie zie: www.sheltercity.nl.

Projectteam (v.l.n.r): Harry, Hélène, Eva, Qader, Jorieke, Guliaim (12e Shelter City gast), Maria & Jan (Yara, Marijke Delemarre, Marijke Lammers en Anke niet aanwezig).

Om Shelter City Nijmegen mogelijk te kunnen maken, wordt er gewerkt met een project team. Dit project team bestaat uit: Qader Shafiq (directeur Bureau Wijland), Yara Bon (projectcoördinatie), Anke van Gils (stagiaire), Eva Rieter en Marijke Delemarre (Radboud Universiteit), Harry de Ridder en Hélène van der Sijp (Amnesty Nijmegen), Suzan Goes en Maartje Scheijen (Justice & Peace), Jan en Maria Ruyssenaars (vrijwilligers), Marijke Lammers (vrijwilliger) en Sandra Bronkhorst (Gemeente Nijmegen).

De gasten van Shelter City Nijmegen

De gasten van Nijmegen in de voorgaande jaren waren Congolese mensenrechtenadvocaat Placide, Keniaanse landrechtenstrijdster Lydia, Georgische LHBT-activiste Mariam, Pakistaanse schrijver en journalist Zafar, Indiase mensenrechtenadvocate Kiruba, Soedanese mensenrechtenverdediger Midhat, Keniaanse vrouwenrechtenactiviste Dinah, Venezolaanse journaliste Mary, LHBTI-activiste Mary uit Zimbabwe, Ugandese klimaatactivist William, Russische journaliste en LHBTI-activiste Nataliia en vrouwenrechtenactiviste Guliaim uit Kirgizië.

Prisca op de dag van aankomst.

Eind september is onze 13e Shelter City gast aangekomen in Nijmegen. Prisca uit de DRC zal hier drie maanden verblijven om tot rust te komen, haar skills als activiste verder te ontwikkelen en haar Engels te verbeteren. Daarnaast hoopt zij ervaringen uit te kunnen wisselen met andere mensenrechtenverdedigers en organisaties die opkomen voor de veiligheid van journalisten.

In de DRC werkt Prisca als journaliste, moderator van politieke debatten, directrice van Radio IRIBA FM en coördinator van non-profitorganisatie PAHAM. Radio IRIBA FM is een onafhankelijk uitzendstation dat zich uitspreekt tegen mensenrechtenschendingen in het oosten van de DRC, waar de bevolking geteisterd wordt door gewapend conflict en (seksueel) geweld. Daarnaast werden de maatregelen tegen COVID-19 recentelijk gebruikt om anti-overheidsdemonstraties met geweld neer te slaan. Met name journalisten en mensenrechtenverdedigers lopen risico op (doods)bedreigingen en vervolging. Als coördinator van de non-profitorganisatie PAHAM zet Prisca zich daarom in voor het welzijn van de Congolese bevolking en voor de rechten van journalisten en mensenrechtenverdedigers in het bijzonder.

Acties en fondsenwerving

Shelter City Nijmegen onderneemt elke periode diverse acties om het project, maar met name haar gasten, te ondersteunen. De afgelopen jaren hebben het team, vrijwilligers en gasten zich laten sponsoren voor bijvoorbeeld de Zevenheuvelenloop en de Nijmeegse Vierdaagse.

Op 3 juli 2021 vond de 2e editie van de Solidariteitswandeling Land van Ooij plaats. Hier deden 50 wandelaars aan mee, en er is wederom ruim
€2.000 opgehaald! Dit bedrag is volledig ten goede gekomen aan de voormalige Shelter City gasten van Nijmegen. Zij zijn hier heel erg dankbaar voor in de moeilijke tijd die de corona pandemie veroorzaakt heeft.

De wandelroutes (van 5, 10, 16, 25 en 30 km) zijn hieronder te downloaden. Zo kunt u van een mooie wandeling door de omgeving van Nijmegen genieten.

Verder heeft Shelter City Nijmegen sinds kort het concept “Vriend van” in het leven geroepen. Hierbij kan men “Vriend van” Shelter City Nijmegen worden door middel van een donatie van 25 euro. U kunt hier meer informatie over vinden via deze link

Contactinformatie:

Voor meer informatie over Shelter City Nijmegen kunt u zich wenden tot:

Anke van Gils via sheltercitynijmegen[at]bureauwijland.nl

Voor het lesmateriaal dat de scholengoep van Amnesty Nijmegen maakt over de gasten van Shelter City Nijmegen, klik hier.