Shelter City

Bureau Wijland is als lokale coördinator verantwoordelijk voor de uitvoering van Shelter City Nijmegen. Als Shelter City biedt Nijmegen internationale mensenrechtenverdedigers tijdelijke opvang, training en veiligheid.

Mensenrechtenverdedigers laten zich niet de mond snoeren en dat resulteert vaak in een moeizame en risicovolle strijd. In veel landen worden ze monddood gemaakt, bedreigd, gearresteerd, soms verdwijnen zij of worden ze gemarteld. Wanneer mensenrechtenverdedigers vanwege hun werk worden bedreigd, komen ze in aanmerking voor een tijdelijk verblijf in één van de eenentwintig Shelter Cities wereldwijd.

Shelter City Nijmegen: Team en Partners

Bureau Wijland stelt, in samenwerking met diverse lokale partners zoals de Radboud Universiteit, gemeente Nijmegen, SSH&, Driestroom, Radboud In’to Languages en Amnesty Nijmegen een programma samen voor de mensenrechtenverdediger. In Nijmegen kan deze persoon tot rust komen, kennis opdoen, een netwerk opbouwen en aandacht vragen voor de situatie in het thuisland. Mensenrechtenverdedigers kunnen hier in vrijheid spreken en ons eraan herinneren dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. Door de trainingen en opgedane contacten kunnen zij zich beter wapenen en sterker terugkeren naar huis.

Shelter City is een landelijk initiatief van Justice & Peace en wordt gesteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Nijmegen is een van de twaalf steden in Nederland die zich een Shelter City mag noemen. Voor meer informatie zie: www.sheltercity.nl.

Om Shelter City Nijmegen mogelijk te kunnen maken, wordt er gewerkt met een project team. Dit project team bestaat uit: Qader Shafiq (directeur Bureau Wijland), Wouter Ermens (project coördinator), Inge Tielrooy (stagiaire), Eva Rieter en Marijke Delemarre (Radboud Universiteit), Harry de Ridder (Amnesty Nijmegen), Jan en Maria Ruyssenaars (vrijwilligers), Marijke Lammers (vrijwilliger), Julia Kirkels en Dario Smit (gemeente Nijmegen).

De gasten van Shelter City Nijmegen

De gasten van Nijmegen in de voorgaande jaren waren Congolese mensenrechtenadvocaat Placide, Keniaanse landrechtenstrijdster Lydia, Georgische LHBT-activiste Mariam, Pakistaanse schrijver en journalist Zafar, Indiase mensenrechtenadvocate Kiruba, Soedanese mensenrechtenverdediger Midhat, Keniaanse vrouwenrechtenactiviste Dinah, Venezolaanse journaliste Mary, LHBTI-activiste Mary uit Zimbabwe, Ugandese klimaatactivist William, Russische journaliste en LHBTI-activiste Nataliia, vrouwenrechtenactiviste Guliaim uit Kirgizië, journaliste mensenrechtenactiviste Prisca uit de Democratische Republiek Congo, vrouwenrechtenactiviste Carmen uit Venezuela en mensenrechtenjournaliste Jodesz uit de Filipijnen.

Onze nieuwste Shelter City gast, Mamikon.

Het is alweer ruim een maand geleden dat Mamikon naar Nijmegen kwam. Onze 16e Shelter City gast is een lhbtqi+ rechten activist uit Armenië. Hij houdt zich bezig met het bieden van steun aan de lhbtqi+ gemeenschap en probeert druk uit te oefenen op het Armeense beleid.

De eerste maand in Nijmegen is Mamikon enorm goed bevallen. Een gezonde combinatie van rust en activiteit heeft hem nu al het idee gegeven dat hij zijn oude zelf aan het terug vinden is. Hij geniet van het feit dat hij niet bang hoeft te zijn wanneer hij over straat wil of met zijn fiets Nijmegen wil ontdekken.

Mamikon heeft al meerdere interessante ontmoetingen gehad. Daarnaast is zijn documentaire op BNN VARA uitgezonden en krijgt hij hier vanuit zijn Nijmeegse kring veel steun en lof voor. De komende tijd staan er nog veel interessante ontmoetingen en activiteiten op de planning.

Onze voormalige Shelter City gast, Jodesz.

Begin december is onze vijftiende Shelter City gast Jodesz weer naar huis vertrokken. De Filipijnse mensenrechtenjournaliste heeft tijdens haar verblijf in Nijmegen veel mensen met haar verhaal kunnen informeren en inspireren. Ze heeft met verschillende personen en organisaties kennis mogen maken om over haar werk te praten en kennis te delen. Daarnaast heeft zij gastcolleges gegeven aan de Universiteit van Leiden en aan middelbare scholen in Nijmegen.

Jodesz werkt voor de internationaal geprezen nieuwssite Rappler.
Filipijns voormalige president Duterte heeft tijdens zijn regime vele levens verwoest en gebroken families achtergelaten. Jodesz zorgt dat hun stemmen gehoord worden en de misstanden niet in de doofpot terecht komen.

Tijdens haar verblijf is Jodesz geïnspireerd geraakt door de gastvrije omgeving van Nijmegen. Voor haar vertrek was ze bang om als buitenstaander gezien te worden, maar het warme welkom heeft haar meer dan verrast. Ze gaat terug naar de Filipijnen met hernieuwde energie en heeft zelfs weer interesse in studeren. Hopelijk gaat het haar lukken om zich met een nieuwe studie verder te verdiepen in het recht, zodat ze met nog meer kennis en ervaring kan schrijven over mensenrechtenschendingen.

Wij wensen Jodesz veel succes met haar bewonderenswaardige initiatieven in de Filipijnen!

Artikel ‘Protecting Human Rights Defenders’

Ons zeer gewaardeerde teamlid Eva Rieter (Radboud Universiteit), vrijwilliger bij Shelter City Nijmegen, heeft een artikel geschreven dat de bescherming van mensenrechtenverdedigers omschrijft. Het stuk illustreert het moeilijke werk van mensenrechtenverdedigers wereldwijd en toont aan hoe belangrijk goede bescherming voor hen is.

Het artikel is te lezen middels de onderstaande link.

Acties en fondsenwerving

Shelter City Nijmegen onderneemt elke periode diverse acties om het project, maar met name haar gasten, te ondersteunen. De afgelopen jaren hebben het team, vrijwilligers en gasten zich laten sponsoren voor bijvoorbeeld de Zevenheuvelenloop en de Nijmeegse Vierdaagse.

Op 2 juli 2022 vond de 3e editie van de Solidariteitswandeling Land van Ooij plaats. Hier deden 30 wandelaars aan mee en er is wederom een mooi geldbedrag opgehaald! Dit bedrag is volledig ten goede gekomen aan de voormalige Shelter City gasten van Nijmegen. Zij zijn hier heel erg dankbaar voor en krijgen hiermee een extra steuntje in de rug.

De wandelroutes (van 5, 10, 16, 25 en 30 km) zijn hieronder te downloaden. Zo kunt u van een mooie wandeling door de omgeving van Nijmegen genieten.

Routebeschrijving wandelingen Land van OoijDownload

Verder heeft Shelter City Nijmegen sinds kort het concept “Vriend van” in het leven geroepen. Hierbij kan men “Vriend van” Shelter City Nijmegen worden door middel van een donatie van 25 euro. U kunt hier meer informatie over vinden via deze link

Contactinformatie

Voor meer informatie over Shelter City Nijmegen kunt u zich wenden tot:

Inge Tielrooy via sheltercitynijmegen@bureauwijland.nl

Voor het lesmateriaal dat de scholengoep van Amnesty Nijmegen maakt over de gasten van Shelter City Nijmegen, klik hier.