Shelter City

Bureau Wijland is als lokale coördinator verantwoordelijk voor de uitvoering van Shelter City Nijmegen. Als Shelter City biedt Nijmegen internationale mensenrechtenverdedigers tijdelijke opvang, training en veiligheid.

Mensenrechtenverdedigers laten zich niet de mond snoeren en dat resulteert vaak in een moeizame en risicovolle strijd. In veel landen worden ze monddood gemaakt, bedreigd, gearresteerd, soms verdwijnen zij of worden ze gemarteld. Wanneer mensenrechtenverdedigers vanwege hun werk worden bedreigd, komen ze in aanmerking voor een tijdelijk verblijf in één van de twaalf Nederlandse Shelter Cities.

Bureau Wijland stelt, in samenwerking met diverse lokale partners zoals de Radboud Universiteit, de gemeente Nijmegen, SSH&, Driestroom, Radboud In’to Languages en Amnesty Nijmegen, een programma samen om de mensenrechtenverdediger tot rust te laten komen, te ondersteunen met kennis en een netwerk en ons meer te leren over het belangrijke werk dat zij doen. In Nijmegen kunnen ze in vrijheid spreken en herinneren ze ons eraan dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. Door de trainingen en opgedane contacten kunnen mensenrechtenverdedigers zich beter wapenen en keren ze sterker terug naar het thuisland.

Shelter City is een landelijk initiatief van Justice & Peace en wordt gesteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Nijmegen is een van de twaalf steden in Nederland die zich een Shelter City mag noemen. Voor meer informatie zie: www.sheltercity.nl.


Het project team. V.l.n.r. Marijke Delemarre, Else Giesbers, Maria Ruyssenaars, Hélène van der Sijp, Qader Shafiq, Jan Ruyssenaars, Eva Rieter, William (10e gast), Harry de Ridder en Yara Bon.

Om Shelter City Nijmegen mogelijk te kunnen maken, wordt er gewerkt met een project team. Dit project team bestaat uit de volgende mensen: Qader Shafiq (directeur Bureau Wijland), Yara Bon (projectcoördinatie), Sanne Spruijt (stagiaire), Eva Rieter en Marijke Delemarre (Radboud Universiteit), Harry de Ridder en Hélène van der Sijp (Amnesty Nijmegen), Suzan Goes (Justice & Peace), Jan en Maria Ruyssenaars (vrijwilligers) en Jack Broeksteeg (Gemeente Nijmegen).

Shelter City Nijmegen zou 19 maart haar elfde gast verwelkomen: mensenrechtenverdediger Nataliia, een journaliste uit Rusland. In verband met het coronavirus is haar komst uitgesteld tot een nader bekend te maken moment.

Gedurende drie maanden wilde Nataliia te gast zijn om tot rust te komen, kennis op te doen en bewustwording te creëren onder Nijmegenaren over mensenrechten. Nataliia is journaliste bij Woman Prison Society, een organisatie die staat voor het beschermen van de rechten van vrouwen, kinderen en LHBTI-groepen in gevangenschap. Door haar werk ervaart zij problemen in haar thuisland. Woman Prison Society onderzoekt schendingen van rechten van mensen in gevangenschap en probeert het publiek hiervan bewust te maken door het schrijven van artikelen. Tijdens haar tijd in Nijmegen zou zij graag kennis willen maken met mensen, bedrijven, non-gouvernementele organisaties en instituties die ook geïnteresseerd zijn in de mensenrechtenstrijd en de strijd in Rusland. Bovendien wil zij in contact komen met mensenrechten organisaties om zo haar algemene kennis hierover te verbreden.

Shelter City Nijmegen heeft desondanks niet stilgezeten en is een actie gestart om geld in te zamelen voor voormalige gasten die bij ons in Nijmegen hebben verbleven. Zie de flyer voor meer informatie. De opgestelde routes zijn terug te vinden op deze pagina.

Ter ere van het 5-jarige jubileum van Shelter City Nijmegen vond er op dinsdag 3 december een symposium plaats in de Mariënburg bibliotheek. Een terugblik naar deze middag kunt u hier vinden.

Voor meer informatie over Shelter City Nijmegen kunt u zich wenden tot:

Yara Bon via y.bon[at]bureauwijland.nl en Sanne Spruijt via sheltercitynijmegen[at]bureauwijland.nl

Voor het lesmateriaal dat de scholengoep van Amnesty Nijmegen maakt over de gasten van Shelter City Nijmegen, klik hier.