Shelter City

Bureau Wijland is als lokale coördinator verantwoordelijk voor de uitvoering van Shelter City Nijmegen. Als Shelter City biedt Nijmegen internationale mensenrechtenverdedigers tijdelijke opvang, training en veiligheid.

Mensenrechtenverdedigers laten zich niet de mond snoeren en dat resulteert vaak in een moeizame en risicovolle strijd. In veel landen worden ze monddood gemaakt, bedreigd, gearresteerd, soms verdwijnen zij of worden ze gemarteld. Wanneer mensenrechtenverdedigers vanwege hun werk worden bedreigd, komen ze in aanmerking voor een tijdelijk verblijf in één van de eenentwintig Shelter Cities wereldwijd.

Shelter City Nijmegen: Team en Partners

Bureau Wijland stelt, in samenwerking met diverse lokale partners zoals de Radboud Universiteit, gemeente Nijmegen, SSH&, Driestroom, Radboud In’to Languages en Amnesty Nijmegen een programma samen voor de mensenrechtenverdediger. In Nijmegen kan deze persoon tot rust komen, kennis opdoen, een netwerk opbouwen en aandacht vragen voor de situatie in het thuisland. Mensenrechtenverdedigers kunnen hier in vrijheid spreken en ons eraan herinneren dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. Door de trainingen en opgedane contacten kunnen zij zich beter wapenen en sterker terugkeren naar huis.

Shelter City is een landelijk initiatief van Justice & Peace en wordt gesteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Nijmegen is een van de twaalf steden in Nederland die zich een Shelter City mag noemen. Voor meer informatie zie: www.sheltercity.nl.

Om Shelter City Nijmegen mogelijk te kunnen maken, wordt er gewerkt met een project team. Dit project team bestaat uit: Qader Shafiq (directeur Bureau Wijland), Wouter Ermens (project coördinator), Inge Tielrooy (stagiaire), Eva Rieter en Marijke Delemarre (Radboud Universiteit), Harry de Ridder (Amnesty Nijmegen), Jan en Maria Ruyssenaars (vrijwilligers), Marijke Lammers (vrijwilliger), Julia Kirkels en Dario Smit (gemeente Nijmegen).

De gasten van Shelter City Nijmegen

De gasten van Nijmegen in de voorgaande jaren waren Congolese mensenrechtenadvocaat Placide, Keniaanse landrechtenstrijdster Lydia, Georgische LHBT-activiste Mariam, Pakistaanse schrijver en journalist Zafar, Indiase mensenrechtenadvocate Kiruba, Soedanese mensenrechtenverdediger Midhat, Keniaanse vrouwenrechtenactiviste Dinah, Venezolaanse journaliste Mary, LHBTI-activiste Mary uit Zimbabwe, Ugandese klimaatactivist William, Russische journaliste en LHBTI-activiste Nataliia, vrouwenrechtenactiviste Guliaim uit Kirgizië, journaliste mensenrechtenactiviste Prisca uit de Democratische Republiek Congo, vrouwenrechtenactiviste Carmen uit Venezuela, mensenrechtenjournaliste Jodesz uit de Filipijnen en lhbtqi+ rechten activist Mamikon uit Armenië.

Onze nieuwste Shelter City gast, Angel.

Afgelopen maand mochten we onze 17e Shelter City gast Angel verwelkomen in Nijmegen. Angel is een mensenrechtenverdediger uit Mexico die zich inzet voor het behoud van de rechten en het erfgoed van de Maya’s. Momenteel zet hij zich vooral in tegen de komst van de ‘Maya trein’; een commerciele treinrails voor toerisme die dwars door de natuur en gemeenschappen van de Maya’s gebouwd wordt.

De eerste paar weken in Nijmegen zijn Angel enorm goed bevallen. Hij voelt zich op zijn plek in de groene stad en geniet hiervan door regelmatig te wandelen en fietsen door de stad en haar parken. Door zijn actieve houding heeft hij al veel ondernomen en interessante contacten gelegd. Hij maakt volop gebruik van de mogelijkheden die het Shelter City programma hem biedt en is daar dankbaar voor. De komende tijd staan er nog veel interessante ontmoetingen en activiteiten op de planning.

Onze voormalige Shelter City gast, Mamikon.

Eind mei is onze zestiende Shelter City gast Mamikon weer naar huis vertrokken. De Armeense lhbtqi+ rechten activist heeft tijdens zijn verblijf in Nijmegen veel mensen met zijn verhaal kunnen informeren en inspireren. Hij heeft met verschillende personen en organisaties kennis mogen maken om over zijn werk en de huidige situatie in Armenië te praten. Daarnaast heeft hij colleges gevolgd aan de Radboud Universiteit om zich beter te scholen in internationale beleidsvoering.

Mamikon biedt met zijn organisatie Pink Armenia steun aan de Armeense lhbtqi+ gemeenschap en probeert druk uit te oefenen op het Armeense beleid. Ten tijden van zijn verblijf in Nijmegen is door BNN VARA zijn documentaire uitgezonden. Hierin valt duidelijk op dat Mamikon een voorbeeld is voor velen binnen de lhbtqi+ gemeenschap.

Tijdens zijn verblijf is Mamikon geraakt door de tolerante omgeving van Nijmegen. Hij was onder de indruk van de talloze initiatieven die in de stad werden georganiseerd. Als afsluiting van zijn verblijf mocht hij op Music Meeting Festival spreken. De manier waarop het publiek geraakt en geïnspireerd werd door zijn verhaal was een ultiem hoogtepunt van zijn verblijf. Mamikon gaat terug naar Armenië met hernieuwde energie.

Wij wensen Mamikon veel succes in zijn inspirerende strijd in Armenië en zijn hem dankbaar voor alles wat hij Nijmegen heeft gebracht!

Artikel ‘Protecting Human Rights Defenders’

Ons zeer gewaardeerde teamlid Eva Rieter (Radboud Universiteit), vrijwilliger bij Shelter City Nijmegen, heeft een artikel geschreven dat de bescherming van mensenrechtenverdedigers omschrijft. Het stuk illustreert het moeilijke werk van mensenrechtenverdedigers wereldwijd en toont aan hoe belangrijk goede bescherming voor hen is.

Het artikel is te lezen middels de onderstaande link.

Acties en fondsenwerving

Shelter City Nijmegen onderneemt elke periode diverse acties om het project, maar met name haar gasten, te ondersteunen. De afgelopen jaren hebben het team, vrijwilligers en gasten zich laten sponsoren voor bijvoorbeeld de Zevenheuvelenloop en de Nijmeegse Vierdaagse.

Op 8 juli 2023 vond de 4e editie van de Solidariteitswandeling Land van Ooij plaats. Hier is wederom een mooi geldbedrag opgehaald! Dit bedrag is volledig ten goede gekomen aan de voormalige Shelter City gasten van Nijmegen. Zij zijn hier heel erg dankbaar voor en krijgen hiermee een extra steuntje in de rug.

De wandelroutes (van 5, 10, 16, 25 en 30 km) zijn hieronder te downloaden. Zo kunt u van een mooie wandeling door de omgeving van Nijmegen genieten.

Routebeschrijving wandelingen Land van OoijDownload

Verder heeft Shelter City Nijmegen sinds kort het concept “Vriend van” in het leven geroepen. Hierbij kan men “Vriend van” Shelter City Nijmegen worden door middel van een donatie van 25 euro. U kunt hier meer informatie over vinden via deze link

Contactinformatie

Voor meer informatie over Shelter City Nijmegen kunt u zich wenden tot:

Inge Tielrooy via sheltercitynijmegen@bureauwijland.nl

Voor het lesmateriaal dat de scholengoep van Amnesty Nijmegen maakt over de gasten van Shelter City Nijmegen, klik hier.