Shelter City

Bureau Wijland is als lokale coördinator verantwoordelijk voor de uitvoering van Shelter City Nijmegen. Als Shelter City biedt Nijmegen internationale mensenrechtenverdedigers tijdelijke opvang, training en veiligheid.

Mensenrechtenverdedigers laten zich niet de mond snoeren en dat resulteert vaak in een moeizame en risicovolle strijd. In veel landen worden ze monddood gemaakt, bedreigd, gearresteerd, soms verdwijnen zij of worden ze gemarteld. Wanneer mensenrechtenverdedigers vanwege hun werk worden bedreigd, komen ze in aanmerking voor een tijdelijk verblijf in één van de twaalf Nederlandse Shelter Cities.

Shelter City Nijmegen: Team en Partners

Bureau Wijland stelt, in samenwerking met diverse lokale partners zoals de Radboud Universiteit, gemeente Nijmegen, SSH&, Driestroom, Radboud In’to Languages en Amnesty Nijmegen een programma samen om de mensenrechtenverdediger tot rust te laten komen, te ondersteunen met kennis en een netwerk en ons meer te leren over het belangrijke werk dat zij doen. In Nijmegen kunnen ze in vrijheid spreken en herinneren ze ons eraan dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. Door de trainingen en opgedane contacten kunnen mensenrechtenverdedigers zich beter wapenen en keren ze sterker terug naar het thuisland.

Shelter City is een landelijk initiatief van Justice & Peace en wordt gesteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Nijmegen is een van de twaalf steden in Nederland die zich een Shelter City mag noemen. Voor meer informatie zie: www.sheltercity.nl.


Het project team. V.l.n.r. Marijke Delemarre, Else Giesbers, Maria Ruyssenaars, Hélène van der Sijp, Qader Shafiq, Jan Ruyssenaars, Eva Rieter, William (10e gast), Harry de Ridder en Yara Bon.

Om Shelter City Nijmegen mogelijk te kunnen maken, wordt er gewerkt met een project team. Dit project team bestaat uit: Qader Shafiq (directeur Bureau Wijland), Yara Bon (projectcoördinatie), Jorieke Beernink (stagiair), Eva Rieter en Marijke Delemarre (Radboud Universiteit), Harry de Ridder en Hélène van der Sijp (Amnesty Nijmegen), Suzan Goes en Maartje Scheijen (Justice & Peace), Jan en Maria Ruyssenaars (vrijwilligers) en Jack Broeksteeg (Gemeente Nijmegen).

De gasten van Shelter City Nijmegen

De gasten van Nijmegen in de voorgaande jaren waren Congolese mensenrechtenadvocaat Placide, Keniaanse landrechtenstrijdster Lydia, Georgische LHBT-activiste Mariam, Pakistaanse schrijver en journalist Zafar, Indiase mensenrechtenadvocate Kiruba, Soedanese mensenrechtenverdediger Midhat, Keniaanse vrouwenrechtenactiviste Dinah, Venezolaanse journaliste Mary, LHBTI-activiste Mary uit Zimbabwe, Ugandese klimaatactivist William en Russische journaliste en LHBTI-activiste Nataliia.

LHBTI-activiste Nataliia op Coming Out Day in Nijmegen

Komend voorjaar zal Nijmegen wederom een gast ontvangen. Naar alle waarschijnlijkheid, maar afhankelijk van de situatie rondom Covid-19, verblijft hij/zij van maart tot en met mei in Nijmegen.

Acties en fondsenwerving

Shelter City Nijmegen onderneemt elke periode diverse acties om het project, maar met name haar gasten, te ondersteunen. De afgelopen jaren hebben het team, vrijwilligers en gasten zich laten sponsoren voor bijvoorbeeld de Zevenheuvelenloop en de Nijmeegse Vierdaagse.

In het voorjaar van 2020, terwijl Nijmegen zonder gast zat, vond de eerste editie van de Solidariteitswandeling Land van Ooij plaats. Dankzij deze actie is er totaal €2.500 opgehaald! Dit bedrag is volledig ten goede gekomen aan de voormalige Shelter City gasten van Nijmegen. Zij zijn hier heel erg dankbaar voor in de moeilijke tijd die de corona pandemie veroorzaakt heeft.

De wandelroutes (van 5, 10, 16, 25 en 30 km) zijn hieronder te downloaden. Zo kunt u van een mooie wandeling door de omgeving van Nijmegen genieten.

Contactinformatie:

Voor meer informatie over Shelter City Nijmegen kunt u zich wenden tot:

Jorieke Beernink via sheltercitynijmegen[at]bureauwijland.nl, of Yara Bon via y.bon[at]bureauwijland.nl

Voor het lesmateriaal dat de scholengoep van Amnesty Nijmegen maakt over de gasten van Shelter City Nijmegen, klik hier.