Di-Vers 2022 – terugblik

Er hingen – letterlijk – donkere wolken boven de vierde editie van festival Di-Vers. De weersverwachtingen logen er niet om: het zou koud zijn en nat op zaterdag 17 september. Uiteindelijk viel het gelukkig mee. Ondanks de kou en enkele buien wisten verrassend veel mensen dit festival van verbinding weer te vinden. Na afloop kunnen we dan ook stellen dat het een succes was, met veel lachende gezichten, interessante gesprekken, lekker eten en mooie optredens.

Rond 13.00 uur werden de bezoekers welkom geheten door Qader Shafiq, directeur van Bureau Wijland. Hierna mocht wethouder Cilia Daemen het openingswoord voor haar rekening nemen. De Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme, Rabin Baldewsingh, die de opening zou verzorgen, was ziek en moest verstek laten gaan. Hij beloofde het volgend jaar goed te maken.

lauki

Verbindende artiesten
‘s Middags vertoonden verschillende artiesten hun diverse en verbindende kunsten. De presentatie van de artiesten was dit jaar in goede handen bij Seria en Abo. Het eerste optreden was dat van Thanaa Alhassoni, die met haar repertoire van betoverende Syrisch-Arabische muziek het spits afbeet. Vervolgens liet Ghafar Amini, die als vluchteling al 18 jaar in het AZC in Utrecht verblijft, het publiek kennis maken met traditionele Afghaanse muziek. Het Nijmeegse hip-hop platform The Mansion was ook van de partij. Zij verzorgden een energiek dansoptreden van Neema, Floor en Julia en later twee rap-acts van Valerios en K.Chi die hun prachtige, op het festival toegesneden teksten over duurzaamheid en verbinding ten gehore brachten. Vanuit poëtische hoek waren er mooie, hoopvolle voordrachten door dichttalent Ishfarah Esseboom en woordkunstenaar Lev Avitan, die indruk maakte met een doordringende spoken word voordracht. Ook was er gelegenheid om even met de voetjes van de vloer te gaan tijdens Dum Dum Tak met dj Maherrie. Tot slot was er het optreden van Abdelkader Benali. Hij had de opdracht gekregen om zijn indrukken van Di-Vers die dag – het festival zelf, de mensen en de plek, de tuinen – in een column om te zetten.

Het daadwerkelijke slotakkoord was niet muzikaal of poëtisch van aard, maar betrof de veiling van een kolossale lauki – ook wel fleskalebas genoemd – geteeld op de vruchtbare grond van het Land van Ooij. Uiteindelijk wisten de veilingmeesters Qader Shafiq van Bureau Wijland, Henk Moeniralam en Eric Reijnen van Land van Ooij, de prijs van dit 10 kilo wegende exemplaar tot maar liefst €40 op te drijven.

Verbindende organisaties
Bij Festival Di-Vers staat de verbinding centraal, tussen mensen onderling en tussen mensen en hun natuurlijke omgeving. Dit gebeurt onder andere door de talrijke organisaties die zich op het festival presenteren. Lopend langs de kraampjes konden de bezoekers zich laten informeren over de verschillende onderwerpen en thema’s rond duurzaamheid en mensenrechten. Onder de aanwezige organisaties waren Amnesty Nijmegen, SNKP Bolivia (Stichting Netwerk Kleine Projecten Bolivia), de Vegan Student Association, de Nijmeegse Kledingbank, Quiet Nijmegen, Books4Life, het gemeentelijke initiatief voor verduurzaming Power2Nijmegen, Butterfly Upcycling van Juul Heko Adang en Stichting Volya Ukraine.

Duurzaamheidspionier Ad van Dortmont vertelde over zijn reis naar Pakistan in zijn CO2-neutrale Landrover. Deze auto, die niet elektrisch is en niet op waterstof rijdt maar op fossielvrije blauwe diesel, van vet- en plantreseten, stond ook op het festivalterrein. Huis van Compassie organiseerde een dialoog rond een schilderij van de Afghaans-Nederlandse schilder Aref Damee. De kunstenaar vervaardigde daarnaast ter plekke, en met enigszins verkleumde handen, prachtige portretten van bezoekers aan Di-Vers.

Speciaal voor de allerkleinsten was er een kinderprogramma van Bona Baana. De vrijwilligersorganisatie zet zich in voor kansarme jongeren in Oost-Afrika en helpt daar kleinschalige, duurzame projecten (mede) opzetten. Op Di-Vers verzorgden zij een reeks aan activiteiten voor kinderen. De schminkers waren er dit jaar weer en bezoekers konden onder andere ‘bananensjoelen’, hengelen naar de Big Five, verven met klei en bakbanaantjes roosteren. De Arnhemse kunstenares Feilin Han gaf een creatieve workshop rond het thema ‘knutselen met natuur’. Hier konden de bezoekers tekenen met rodekoolinkt, of poppetjes kleien van takjes, bladeren, en gedroogde bloemen uit de tuin van Land van Ooij. Leuk voor kinderen, maar zeker ook de moeite waard voor volwassenen.

Verbindende hapjes
Naast al deze verschillende artiesten en organisaties was er ook een divers aanbod aan hapjes (en alles vegetarisch!). Op Di-Vers waren onder andere de Syrische, Afghaanse, Oekraïense, Palestijnse, Boliviaanse en West-Afrikaanse keuken vertegenwoordigd. Lopend over het terrein kwamen de uiteenlopende geuren en aroma’s je tegemoet: falafel, gevulde druivenbladeren, Syrische mini-pizzaatjes, gefrituurde deegflapjes, verse Marokkaanse muntthee, Boliviaanse ‘sonso op een stokje’. Ook de Nederlandse keuken mocht niet ontbreken: heerlijke appelbeignets gevuld met appels van het Land van Ooij. Daarnaast was er ook van alles te plukken, te proeven én te kopen uit het Land van Ooij zelf en kon je ter plekke je eigen versgeperste druivensap maken.

Al met al kijken we terug op weer een fantastische editie van Di-Vers. Ondanks, of misschien juist dankzij het wisselvallige weer, was de stemming opperbest. Bezoekers schuilden dicht op elkaar voor een felle bui, terwijl de optredens gewoon doorgingen. Om daarna weer in een mum van tijd op te drogen onder een stralende nazomerzon. En het mag ook gezegd worden: de opkomst was dit jaar ondanks de slechte weersverwachtingen verrassend hoog.

Ondanks alle feestvreugde en juichstemming die het festival bij ons, de genodigde organisaties en artiesten teweegbracht, willen we stilstaan bij een droevige gebeurtenis, namelijk het overlijden van Mart Hovens op 2 november. Mart was vanuit het Land van Ooij een onmisbare schakel in de organisatie van het festival, niet alleen dit jaar maar ook de voorgaande jaren. Hij was een rots in de branding, een vriendelijke, integere natuurliefhebber met een bijzonder fijn gevoel om met mensen om te gaan. Zijn enthousiasme, organisatietalent en gedrevenheid zal gemist worden.

Foto’s zijn gemaakt door Nilofar Niekpor Zamani. De aftermovie is gemaakt door Dion van Alem.

Geplaatst in Actueel.