NIJMEGEN VERWELKOMT 11e SHELTER CITY GAST

NIJMEGEN – op 30 september verwelkomt Nijmegen alsnog haar elfde Shelter City gast: Russische journalist en mensenrechtenverdediger Nataliia. Haar verblijf is afgelopen maart door COVID-19 afgelast, maar kan dankzij de inzet van Justice & Peace en toestemming van het Ministerie van Buitenlandse Zaken dit najaar alsnog doorgaan. Gedurende drie maanden zal Nataliia te gast zijn om tot rust te komen, kennis op te doen en bewustwording te creëren onder Nijmegenaren over mensenrechten.

Woman.Prison.Society.

Nataliia is journaliste bij Woman.Prison.Society, een organisatie die staat voor het beschermen van de rechten van vrouwen, kinderen en LHBTI-groepen in gevangenschap. Haar organisatie onderzoekt schendingen van rechten van mensen in gevangenschap en probeert het publiek hiervan bewust te maken. Door haar werk ervaart zij problemen in haar thuisland. De situatie rondom de pandemie heeft dat werk niet makkelijker gemaakt, en wij zijn daarom dankbaar haar te mogen ontvangen.

Tijdens haar tijd in Nijmegen zou zij graag kennis willen maken met mensen, bedrijven, organisaties en instituties die ook geïnteresseerd zijn in de mensenrechtenstrijd, emancipatie en de strijd in Rusland. Bovendien wil zij in contact komen met mensenrechtenorganisaties om zo haar algemene kennis hierover te verbreden.

Shelter City en COVID-19

Het verblijf van Nataliia is uitgesteld van maart naar dit najaar. Tijdens deze lastige periode zijn wij in contact gebleven met Nataliia. Met het projectteam van Shelter City Nijmegen en Justice & Peace hebben wij gekeken naar de mogelijkheden om het verblijf van de gast alsnog mogelijk te maken.

Om het verblijf in goede banen te leiden, treffen wij vanwege de covid-19 pandemie extra maatregelen. Onder andere zal een coronatest worden afgenomen bij aankomst op de luchthaven en zal de gast tien dagen in quarantaine gaan. Zo zorgen wij dat onze gast een veilig en divers programma kan volgen, virtueel of face-to-face op gepaste afstand.

Shelter City

Shelter City Nijmegen wordt door Bureau Wijland gecoördineerd. Het programma is een samenwerkingsverband tussen o.a. de Radboud Universiteit, Amnesty Nijmegen, Gemeente Nijmegen, SSH&, Radboud In’to Languages en Driestroom. Shelter City wordt door het ministerie van Buitenlandse Zaken gesteund en wordt in samenwerking met landelijke coördinator Justice & Peace door verschillende Nijmeegse partners uitgevoerd. De huisvesting van de Shelter City gast wordt aangeboden door SSH&, zodat onze gast een fijn thuis heeft om op te laden in Nederland.

De vorige gasten van Nijmegen waren Placide, Congolese mensenrechtenadvocaat; Lydia, Keniaanse landenrechtenstrijdster; Mariam, Georgische LHBT-activiste; Zafar, Pakistaanse schrijver en journalist; Kiruba, Indiase mensenrechtenadvocate; Midhat, Soedanese mensenrechtenverdediger; Dinah, Keniaanse vrouwenrechtenactiviste; Mary, Venezolaanse journaliste; Mary, Zimbabwaanse LBTI-activiste, en; William, Oegandese milieuactivist.

Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Yara bon of Kay Hollanders. sheltercitynijmegen@bureauwijland.nl of +31 (0)6 23902943

Geplaatst in Actueel, Shelter City en getagd met , , .