In memoriam: Irene Dankelman

Op 28 december 2022 is Irene Dankelman, voorvechter van mensenrechten en duurzaamheid, en vriendin van Bureau Wijland, overleden. Irene was ecoloog, voormalig docent aan de Radboud Universiteit en directeur van IRDANA Advice. Ze heeft een groot deel van haar leven gewijd aan het verbeteren van de positie van gemarginaliseerde groepen over de hele wereld. Daarnaast zette zij zich in voor het vergroten van milieubewustzijn, waarbij zij een belangrijke rol voor vrouwen weggelegd zag. Vanuit verschillende internationale organisaties en vanuit verschillende landen heeft zij hieraan gewerkt.

Ook voor Bureau Wijland heeft Irene veel gedaan. Al vanaf de oprichting van Bureau Wijland was zij betrokken bij het inclusiever maken van duurzaamheid onder meer groepen in de samenleving. Zij zette zich o.a. in voor Kleurrijk Groen, waar zij in alle edities van de Leergang Kleurrijk Groen en Kleurrijke Energieambassadeurs een bijzondere module gaf over de ethiek en motivatie voor duurzaam handelen. Zij inspireerde eenieder met haar inzichten en verhalen over vrouwen, mannen, groepen van over de hele wereld die zorgdragen voor de aarde. Zij toonde daarbij ook veel interesse in haar luisteraars en hun verhalen.

Daarnaast was Irene betrokken bij Shelter City. Voor dit project was zij als deskundige op het gebied van vrouwenrechten en ecologie een belangrijke persoon. Zij stond klaar om de gasten met dat profiel en behoefte aan kennis en netwerk te woord te staan. Zij trad als spreker op bij de afscheidssymposia om het publiek over deze thema’s te informeren.

Op 18 november heeft Irene met haar familie een boom geplant in Wij-bos. De ‘Irene Dankelman-boom’ is een blijvende herinnering aan haar en haar levenswerk.

Vlak voor haar dood is zij, mede vanwege haar nationale en internationale sociaalecologische verdiensten, benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Wij zullen haar grote sociale bewogenheid en inspirerende werk missen, maar zeker ook haar warme en optimistische aanwezigheid.

Geplaatst in Actueel, Geen categorie.