Jodesz op bezoek bij burgemeester Bruls

Maandag 31 oktober bracht onze 15de Shelter City gast, Jodesz, een bezoek aan het Nijmeegse stadhuis op uitnodiging van burgemeester Bruls en wethouder Cilia Daemen. Jodesz vertelde hen over haar leven in de Filipijnen, waar mensenrechtenjournalisten hun leven niet zeker zijn. Bedreigingen door aanhangers van het regime zijn er aan de orde van de dag. Ook deed ze met veel passie en bevlogenheid verslag van haar werk bij de kritische nieuwssite Rappler.

Jodesz is nu ruim anderhalve maand in Nijmegen en beschrijft deze periode als een verademing. “Hier kan ik in alle rust het nieuwe album van Taylor Swift luisteren terwijl ik door het centrum wandel. In de Filipijnen was dit onmogelijk geweest. Ik geniet van de dingen die voor anderen als vanzelfsprekend worden gezien.”

In de Filipijnen werkt ze al vele jaren voor de internationaal geprezen nieuwssite Rappler, maar hier in Nijmegen voelt ze zich weer een leergierige studente die elke dag nieuwe aspecten van zichzelf ontdekt. Jodesz heeft de afgelopen periode vele musea bezocht, is in gesprek gegaan met mensenrechtenexperts en kon haar kennis en ervaringen met geïnteresseerden delen. Tijdens het gesprek kwam meermaals naar voren hoeveel het Shelter City project voor haar betekent. “Ik had verwacht dat ik me in dit land buitengesloten zou voelen, maar de diversiteit in Nijmegen is ongekend.” Jodesz is door de stad met open armen ontvangen en ze is er van overtuigd dat deze maanden haar de energie gaan geven om haar belangrijke werk voort te zetten. “Voor mijn vertrek stond ik op een kruispunt. Zo doorgaan zou slopend zijn, maar stoppen zit er voor mij niet in. Nu heb ik de energie om door te gaan.”

Haar bevlogenheid en positieve houding heeft indruk gemaakt. Na afloop van het gesprek werden er foto’s gemaakt en was er ruimte om na te praten. Burgemeester Bruls wees Jodesz de trouwzaal van het gemeentehuis en stelde zich beschikbaar als trouwambtenaar voor als ze ooit in het huwelijksbootje stapt. Jodesz had al interesse om in de toekomst terug te keren naar de stad, maar met deze toezegging wist ze het zeker: “Als ik besluit te trouwen, zal mijn man akkoord moeten gaan met een bruiloft in Nijmegen.”

Geplaatst in Actueel, Geen categorie.