Shelter City

Bureau Wijland is als lokale coördinator verantwoordelijk voor de uitvoering van Shelter City Nijmegen. Als Shelter City biedt Nijmegen internationale mensenrechtenverdedigers tijdelijke opvang, training en veiligheid.

Mensenrechtenverdedigers laten zich niet de mond snoeren en dat resulteert vaak in een moeizame en risicovolle strijd. In veel landen worden ze monddood gemaakt, bedreigd, gearresteerd, soms verdwijnen zij of worden ze gemarteld. Wanneer mensenrechtenverdedigers vanwege hun werk worden bedreigd, komen ze in aanmerking voor een tijdelijk verblijf in één van de twintig Shelter Cities wereldwijd.

Shelter City Nijmegen: Team en Partners

Bureau Wijland stelt, in samenwerking met diverse lokale partners zoals de Radboud Universiteit, gemeente Nijmegen, SSH&, Driestroom, Radboud In’to Languages en Amnesty Nijmegen een programma samen voor de mensenrechtenverdediger. In Nijmegen kan deze persoon tot rust komen, kennis opdoen, een netwerk opbouwen en aandacht vragen voor de situatie in het thuisland. Mensenrechtenverdedigers kunnen hier in vrijheid spreken en ons eraan herinneren dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. Door de trainingen en opgedane contacten kunnen zij zich beter wapenen en sterker terugkeren naar huis.

Shelter City is een landelijk initiatief van Justice & Peace en wordt gesteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Nijmegen is een van de twaalf steden in Nederland die zich een Shelter City mag noemen. Voor meer informatie zie: www.sheltercity.nl.

Om Shelter City Nijmegen mogelijk te kunnen maken, wordt er gewerkt met een project team. Dit project team bestaat uit: Qader Shafiq (directeur Bureau Wijland), Anke van Gils (coördinator), Lysanne Knobbout (stagiaire), Eva Rieter en Marijke Delemarre (Radboud Universiteit), Harry de Ridder (Amnesty Nijmegen), Suzan Goes en Maartje Scheijen (Justice & Peace), Jan en Maria Ruyssenaars (vrijwilligers), Marijke Lammers (vrijwilliger) en Sandra Bronkhorst (Gemeente Nijmegen).

De gasten van Shelter City Nijmegen

De gasten van Nijmegen in de voorgaande jaren waren Congolese mensenrechtenadvocaat Placide, Keniaanse landrechtenstrijdster Lydia, Georgische LHBT-activiste Mariam, Pakistaanse schrijver en journalist Zafar, Indiase mensenrechtenadvocate Kiruba, Soedanese mensenrechtenverdediger Midhat, Keniaanse vrouwenrechtenactiviste Dinah, Venezolaanse journaliste Mary, LHBTI-activiste Mary uit Zimbabwe, Ugandese klimaatactivist William, Russische journaliste en LHBTI-activiste Nataliia en vrouwenrechtenactiviste Guliaim uit Kirgizië.

Halverwege december is onze dertiende Shelter City gast Prisca weer naar huis vertrokken. De Congolese journaliste en activiste heeft tijdens haar verblijf in Nijmegen veel mensen met haar verhaal kunnen informeren en inspireren. Ze heeft Engels lessen gevolgd en is in contact gekomen met verschillende personen en organisaties die haar werk kunnen ondersteunen. Daarnaast heeft zij een heleboel vrienden gemaakt, die haar met open armen in Nijmegen hebben ontvangen.

Prisca zet zich in voor de verdediging van mensenrechten in Oost-Congo. Ze is bezig met het opzetten van haar eigen online tv-kanaal, waarmee zij journalisten een onafhankelijk platform wil bieden. Op deze manier hoopt zij censuur tegen te gaan en de bevolking in haar regio van betrouwbare informatie te voorzien. Als activiste focust zij zich met name op de vrouwen in haar regio, die bovengemiddeld vaak slachtoffer worden van geweld. Zij helpt hen bijvoorbeeld met het opzetten van kleine bedrijfjes, waarmee zij een inkomen kunnen genereren om hun gezin te onderhouden.

Wij wensen deze ambitieuze vrouw veel succes met haar initiatieven in Congo. Daarnaast hopen wij dat zij ondanks haar risicovolle werk veilig, gezond en gelukkig blijft!

Artikel ‘Protecting Human Rights Defenders’

Ons zeer gewaardeerde teamlid Eva Rieter (Radboud Universiteit), vrijwilliger bij Shelter City Nijmegen, heeft een artikel geschreven dat de bescherming van mensenrechtenverdedigers omschrijft. Het stuk illustreert het moeilijke werk van mensenrechtenverdedigers wereldwijd en toont aan hoe belangrijk goede bescherming voor hen is.

Het artikel is te lezen middels de onderstaande link.

Acties en fondsenwerving

Shelter City Nijmegen onderneemt elke periode diverse acties om het project, maar met name haar gasten, te ondersteunen. De afgelopen jaren hebben het team, vrijwilligers en gasten zich laten sponsoren voor bijvoorbeeld de Zevenheuvelenloop en de Nijmeegse Vierdaagse.

Op 3 juli 2021 vond de 2e editie van de Solidariteitswandeling Land van Ooij plaats. Hier deden 50 wandelaars aan mee, en er is wederom ruim
€2.000 opgehaald! Dit bedrag is volledig ten goede gekomen aan de voormalige Shelter City gasten van Nijmegen. Zij zijn hier heel erg dankbaar voor in de moeilijke tijd die de corona pandemie veroorzaakt heeft.

De wandelroutes (van 5, 10, 16, 25 en 30 km) zijn hieronder te downloaden. Zo kunt u van een mooie wandeling door de omgeving van Nijmegen genieten.

Routebeschrijving wandelingen Land van OoijDownload

Verder heeft Shelter City Nijmegen sinds kort het concept “Vriend van” in het leven geroepen. Hierbij kan men “Vriend van” Shelter City Nijmegen worden door middel van een donatie van 25 euro. U kunt hier meer informatie over vinden via deze link

Contactinformatie

Voor meer informatie over Shelter City Nijmegen kunt u zich wenden tot:

Lysanne Knobbout via sheltercitynijmegen@bureauwijland.nl

Voor het lesmateriaal dat de scholengoep van Amnesty Nijmegen maakt over de gasten van Shelter City Nijmegen, klik hier.