Shelter City

Bureau Wijland is als lokale coördinator verantwoordelijk voor de uitvoering van Shelter City Nijmegen. Als Shelter City biedt Nijmegen internationale mensenrechtenverdedigers tijdelijke opvang, training en veiligheid.

Mensenrechtenverdedigers laten zich niet de mond snoeren en dat resulteert vaak in een moeizame en risicovolle strijd. In veel landen worden ze monddood gemaakt, bedreigd, gearresteerd en soms verdwijnen zij of worden ze gemarteld. Wanneer mensenrechtenverdedigers vanwege hun werk worden bedreigd, komen ze in aanmerking voor een tijdelijk verblijf in één van de tien Nederlandse Shelter Cities.

Bureau Wijland stelt, in samenwerking met diverse lokale partners zoals de Radboud Universiteit, de gemeente Nijmegen en Amnesty Nijmegen, een programma samen om de mensenrechtenverdediger tot rust te laten komen, te ondersteunen met kennis en een netwerk en ons meer te leren over het belangrijke werk dat zij doen. In Nijmegen kunnen ze in vrijheid spreken en herinneren ze ons eraan dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. Door de trainingen en opgedane contacten kunnen mensenrechtenverdedigers zich beter wapenen en keren ze sterker terug naar het thuisland.

Shelter City is een landelijk initiatief van Justice & Peace en wordt gesteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Nijmegen is een van de twaalf steden in Nederland die zich een Shelter City mag noemen. Voor meer informatie zie: www.sheltercity.nl.

Halverwege maart hebben wij onze negende Shelter City gast ontvangen, Mary uit Zimbabwe. Mary is een activiste die zich al meer dan 25 jaar inzet voor LHBTI rechten. Zij is sinds een aantal jaar directeur van de organisatie Rise Above Women’s Organisation (RAWO). RAWO zet zich in voor seksuele en reproductieve rechten, het empoweren van LHBTI en organiseert ‘wellness circles’ waarbij ruimte wordt geboden om te spreken over onderwerpen zoals HIV en abortus. Daarnaast vangt RAWO mensen op die het huis uit zijn gezet of zijn uitgehuwelijkt na hun coming out.

Voor meer informatie over Shelter City Nijmegen kunt u zich wenden tot:

Else Giesbers via sheltercitynijmegen[at]bureauwijland.nl

Of Qader Shafiq

Voor het lesmateriaal dat de scholengoep van Amnesty Nijmegen maakt over de gasten van Shelter City Nijmegen, klik hier.