Shelter City

Bureau Wijland is als lokale coördinator verantwoordelijk voor de uitvoering van Shelter City Nijmegen. Als Shelter City biedt Nijmegen internationale mensenrechtenverdedigers tijdelijke opvang, training en veiligheid.

Mensenrechtenverdedigers laten zich niet de mond snoeren en dat resulteert vaak in een moeizame en risicovolle strijd. In veel landen worden ze monddood gemaakt, bedreigd, gearresteerd en soms verdwijnen zij of worden ze gemarteld. Wanneer mensenrechtenverdedigers vanwege hun werk worden bedreigd, komen ze in aanmerking voor een tijdelijk verblijf in één van de tien Nederlandse Shelter Cities.

Bureau Wijland stelt, in samenwerking met diverse lokale partners, een programma samen om de mensenrechtenverdediger tot rust te laten komen, te ondersteunen met kennis en een netwerk en ons meer te leren over het belangrijke werk dat zij doen. In Nijmegen kunnen ze in vrijheid spreken en herinneren ze ons eraan dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. Door de trainingen en opgedane contacten kunnen mensenrechtenverdedigers zich beter wapenen en keren ze sterker terug naar het thuisland.

Shelter City is een landelijk initiatief van Justice & Peace en wordt gesteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Nijmegen is een van de twaalf steden in Nederland die zich een Shelter City mag noemen. Voor meer informatie zie: www.sheltercity.nl.

Momenteel is de achtste gast in Nijmegen, Mary. Zij is begin september aangekomen en zal ons begin december weer verlaten om haar werkzaamheden verder te zetten. Mary werkt al meer dan 16 jaar als journaliste in Venezuela en focust zich hierbij met name op migratie en de huidige humanitaire vluchtelingencrisis en alle politieke problemen die daarmee gepaard gaan. Vanwege de onrust in haar thuisland heeft ze het met haar werk steeds moeilijker; ze is de afgelopen jaren meermaals bedreigd en zelfs mishandeld door de politie. Ze laat zich ecther niet de mond snoeren en zet door.

Voor meer informatie over Shelter City Nijmegen kunt u zich wenden tot:

Else Giesbers en Auke van der Veen, via sheltercitynijmegen[at]bureauwijland.nl

Of Qader Shafiq

 

Voor het lesmateriaal dat de scholengoep van Amnesty Nijmegen maakt over de gasten van Shelter City Nijmegen, klik hier.