Terugblik boomplantdag met burgemeester Bruls

Op vrijdag 25 februari 2022 heeft Bureau Wijland een achtste boomplantdag gehouden in het Wij-bos. Met een gemengd gezelschap hebben wij 15 (fruit)bomen geplant. Burgemeester Bruls was aanwezig, tezamen met o.a. zeven leerlingen van een internationale schakelklas van het Pontem College, Afghaanse evacués uit Heumensoord, adviseur klimaatadaptatie van gemeente Nijmegen Ton Verhoeven, vrijwilligers van het project Shelter City en betrokkenen bij Kleurrijk Groen.

Met deze actie wil Bureau Wijland Nijmegenaren van diverse culturele achtergronden betrekken bij natuur en duurzaamheid. Op het terrein van Voedselbos Werelds heeft eigenaar Paul Dirven grond beschikbaar gesteld waar wij verschillende jonge bomen mogen planten, waaruit in de komende jaren een gemêleerd voedselbos ontstaat. De bomen staan symbool voor de verscheidenheid aan culturen en achtergronden onder de mensen in Nijmegen. Door samen een boom te planten, creëren de deelnemers een gedeelde en groene toekomst.

Burgemeester Bruls heeft samen met een jonge Eritrese Nijmegenaar een acacia geplant. Ook is er een kersenboom geplant ter nagedachtenis aan Hélène van der Sijp, in aanwezigheid van haar familie en vrienden. Hélène was actief lid van projectteam Shelter City Nijmegen en voorzitter van vrouwenrechtengroep Amnesty Nijmegen. We hebben stilgestaan bij haar overlijden en bij de situatie in Oekraïne, maar ook bij het geluk om in harmonie en vrede bomen te kunnen planten met een zeer divers gezelschap.

Burgemeester Bruls sprak enkele woorden over het erkennen van de verschillen tussen mensen, maar ook de overeenkomsten. “Ook al planten we nu verschillende soorten bomen, we zien meteen dat het allemaal bomen zijn.”

Na afloop werd er nagepraat onder het genot van koffie, thee en internationale hapjes. De aanwezigen kregen als dank een zakje bloemzaden mee naar huis.

Wij bedanken iedereen voor hun komst en bijdrage aan het Wij-bos!

Speciale dank aan Burgemeester Bruls, Paul Dirven van Voedselbos Werelds, Marcel Grote Punt van Pontem College, en Marijn van Lieshout voor het leveren van de bomen.

Hieronder vindt u enkele foto’s van de plantdag en het artikel dat is gepubliceerd in De Brug. Ook is er een video van de plantdag te vinden op ons youtubekanaal.

Geplaatst in Actueel, Kleurrijk Groen en getagd met , , , , , , , .