Adviesrapport ‘Do’s en Don’ts voor Inclusie en Diversiteit in Gelderse gemeenten’

In het najaar van 2020 heeft de Provincie Gelderland Bureau Wijland opdracht gegeven om onderzoek te doen naar en advies uit te brengen over inclusie en diversiteit. Graag presenteren wij onze bevindingen in het rapport “Do’s en Don’ts voor inclusie en diversiteit in Gelderse gemeenten”.

Bureau Wijland beschikt als advies- en projectbureau over expertise en kennis op dit gebied. Het doel van deze opdracht was om Gelderland een meer diverse en inclusievere provincie te maken, waar alle Gelderlanders zichzelf kunnen zijn en zich thuis voelen in de vrije provincie. De provincie Gelderland reikt dit rapport uit aan haar verschillende gemeenten.

Dit rapport biedt eenieder die werkzaam is bij de gemeente handvatten bij problemen of vragen rond een van de volgende thema’s:

·         Bewustwording van (het belang van) inclusie en diversiteit;
·         Opstellen en uitvoeren van inclusief en diversiteitsbeleid;
·         De diversificatie van personeel en het creëren van een inclusieve werkvloer;
·         Het faciliteren van goeie inburgeringsprocessen;
·         Het stimuleren en faciliteren van participatie voor verschillende (gemarginaliseerde) doelgroepen;
·         Het omgaan en samenwerken met activisme tegen racisme en discriminatie.

In het rapport wordt beschreven hoe wij, als Bureau Wijland, de vragen hebben verzameld die de gemeenten hadden, gevolgd door een samenvatting van de verschillende opdrachten die wij voor verschillende gemeenten hebben uitgevoerd. De conclusies uit onze onderzoeksinspanningen worden vervolgens overzichtelijk ondergebracht in thema’s, waarover praktische adviezen worden gegeven in de vorm van do’s en don’ts. 

Wij willen met dit rapport handvatten aanreiken om aan de slag te gaan met het verbeteren van de diversiteit en inclusie in de gemeenten van Gelderland zonder dat elke gemeente zelf het wiel steeds opnieuw hoeft uit te vinden.

Voor meer informatie over dit rapport kunt u zich wenden tot Veerle van Lieshout: v.vanlieshout@bureauwijland.nl

Geplaatst in Actueel en getagd met , , , , .