Varen langs de geschiedenis

Op een zonovergoten junidag betraden meer dan 100 nieuwkomers de loopplank van  de Pannenkoekenboot aan de Waal. Oud-journalist van de Gelderlander Rob Jaspers gaf tijdens een tocht van ruim anderhalf uur uitleg over de geschiedenis van Nijmegen, de ontwikkelingen langs de rivier, het ontstaan van de nevengeul en de belangrijke rol die de waterweg heeft voor de stad. Terwijl het Nijmeegse landschap aan ze voorbij trok, genoten de passagiers die afkomstig zijn uit landen als Syrië, Eritrea, Iran en Oekraïne van het uitzicht, de verhalen en het middagje uit.

De meeste van de nieuwkomers volgen bij Bureau Wijland het traject voor de Participatieverklaring, als onderdeel van hun inburgering. Tijdens interactieve bijeenkomsten maken ze kennis met kernwaarden als gelijkwaardigheid, vrijheid, solidariteit en participatie en gaan ze hierover in gesprek. Ze leren meer over hun rechten, plichten en mogelijkheden in Nederland. Ondertussen gaan ze actief aan de slag met hun individuele leerdoelen.

Geplaatst in Actueel.