Elfde boomplantdag in Wij-bos

Aftermovie gemaakt door Dion van Alem

Op 15 november 2023 heeft Bureau Wijland de elfde plantdag georganiseerd in Wij-bos. Een groep van 23 mensen van diverse achtergronden en leeftijden heeft de handen uit de mouwen gestoken en meer dan 40 bomen geplant.

Vanwege de naderende Internationale Dag van de Rechten van het Kind, stond deze plantdag in het teken van kinderrechten. Carla van Os, verdediger van kinderrechten, hield een toespraak over de relatie tussen kinderrechten en klimaat. Paul Dirven, eigenaar van het voedselbos, liet in dat kader de Anne Frank-boom zien (een nazaat van de echte). Als laatste spreker hield Angel Sulub, Shelter City-gast uit Mexico, een voordracht over de betekenis van bomen in de Mayaanse cultuur en de jaarlijkse tradities die daarbij horen. Hij sprak ook een gedicht uit in het Mayataan en het Spaans. Angel zet zich in voor het behoud van de Mayaanse leefgebieden, cultuur en identiteit voor de volgende generaties.

Ook familie en collega’s van Hans van Gestel waren aanwezig om een perenboom te planten voor hun onlangs overleden man, vader en collega.

In gemengde groepjes hebben de deelnemers verschillende fruitbomen geplant, rodebessenstruiken en eikenstekken gedoneerd door Betty Jacobi.

Na het werk werden de boomplanters beloond met warme soep, thee en Palestijnse hapjes van Falasten Moussa.

Wij danken alle boomplanters, sprekers, Falasten voor de heerlijke catering, en Paul en Aron van Voedselbos Werelds voor de prettige samenwerking.


Een naslagwerk van de toespraak van Carla van Os over kinderrechten en het klimaat, kunt u hieronder downloaden:


Over Wij-bos
De afgelopen jaren heeft Bureau Wijland hard gewerkt aan het aanplanten van een jong voedselbos, genaamd Wij-bos. Op het terrein van Voedselbos Werelds hebben wij met mensen van verschillende achtergronden verschillende soorten bomen en struiken geplant. Dit staat symbool voor een diverse en inclusieve samenleving en zal met de jaren uitgroeien tot een volwassen voedselbos waar veel te proeven en te beleven is.
Terugblikken naar eerdere plantdagen vindt u hier: https://www.bureauwijland.nl/?s=wij-bos

Geplaatst in Actueel, Kleurrijk Groen en getagd met , , , , , .