Update Hoop voor Oekraïne      

Wij willen idereen graag informeren over wat er met het geld is gebeurd, dat in april 2022 onder andere in de Lindenberg is ingezameld met de actie ‘Hoop voor Oekraïne’.

Het idee voor de benefietmiddag was destijds mede geïnspireerd door de aankomst van zangeres Irene Vasylieva uit Kharkiv. De aanleiding voor deze middag was natuurlijk de verschrikkelijke oorlog en de gevolgen ervan voor de plaatselijke bevolking. Specifiek wilden wij met de opbrengsten ervan iets kunnen betekenen voor de door de oorlog getroffen weeskinderen, een bijzonder kwetsbare groep. Uiteindelijk leverde de middag een kleine € 20.000 op en allerlei bijdragen in natura.

Uitgangspunt bij de besteding van het geld was – en ís – dat deze niet naar overheidsstructuren moet gaan of doelen die op andere wijzen toch al financieel gesteund worden. Ook willen we het geld met nadruk gebruiken voor de toekomst van Oekraïne: de actie heette niet voor niets Hoop voor Oekraïne.

Maar de hoop die we toen nog hadden dat de oorlog misschien weer snel voorbij zou zijn en dat er begonnen kon worden met het opbouwen van een nieuw leven in Oekraïne, is inmiddels wel vervlogen. De voortdurende oorlogsdreiging en andere onzekerheden zorgden ervoor dat we, tot voor kort, het complete bedrag nog op een bankrekening hadden staan.

Inmiddels zijn de eerste bedragen uitgegeven. Gekozen is om een bijzonder gezin te ondersteunen. Het gaat om een gezin met 10 kinderen, waarvan er 9 geadopteerd zijn. Vier kinderen hebben een handicap, de rest heeft ernstige gezondheidsproblemen. Aan het begin van de oorlog, om hen van de honger te redden, accepteerden Maria en Yuri Chupinin zes baby’s met ernstige ziekten die door hun ouders in de steek waren gelaten en adopteerden ze in hun gezin. Alle kinderen hebben speciale zorg en voortdurend medisch toezicht nodig, en sommigen van hen hebben speciaal, duur voedsel nodig; er is ook een acuut probleem met het transport.

Het gezin is met geld door ons ondersteund. Momenteel werken we een plan uit om het gezin ook te helpen aan een personenbus waarmee ze kinderen en boodschappen kunnen vervoeren. We hopen dat door onze hulp de kinderen de oorlog op een menselijke manier door kunnen komen en toch, ondanks alle moeilijke omstandigheden, een toekomst kunnen opbouwen.

Voor die personenbus houden we mogelijk nog een nieuwe actie: het gaat om veel geld immers. Ook zijn we aan inventariseren welke behoeftes er nog meer zijn.

We houden jullie op de hoogte.

Mede namens het team van Bureau Wijland,

Eric Reijnen Rutten, Henk Moeniralam en Qader Shafiq

Geplaatst in Actueel, Geen categorie.